Приз за социална иновация

1bike

През 2015 г. на прашния под в една малка велоработилница на улица “Шишман” в София започва една по детски чиста история, която се нарича “Колело за смет, за дете велосипед”. 

Идеята на трите момчета от работилницата е да събират стари велосипеди, да ги ремонтират и да ги подаряват на деца, чиито семейства нямат финансовата възможност да им купят колело. И става така, че този толкова различен, но полезен и мил жест, се разпалва с необикновена сила - да дарява не само щастие, но и да сплотява стотици хора със своя плам. 

В първата година на инициативата 70 хлапета от Дряново получават свое собствено, изрисувано и ремонтирано, супер колело. През 2016 г. кампанията успява да зарадва 250 деца от Попово, Кнежа, Лом, Нова Загора, Кубрат, Етрополе и Трявна. Третото издание е в ход в момента. 

Най-хубавото в тази история е, че тя успява да обедини страхотно много отдадени хора, всеки от които помага с каквото може. Успява да вдъхнови с личен пример и да ангажира обществото по начин, който не е натрапващ се, не изисква от тях пари или друг ресурс. А само желание да са част от доброто.