_DSC0877.jpg

Приз за вдъхновение

Димитър Балджиев

Номинацията за този доброволец пристигна под формата на акростих, в който първите букви от всеки ред образуват името и фамилията му. Ето така:

Дъждовно

Или във мъгла

Митко

Идва

Тук...

...Ъъъ да!

Рискува, брани ценностите и строи дъга!

Бързо културни дейности планира, социални умения сред децата формира,

Ала даже и шофира!

Любовта му помага всяко ново дете в услугата да аклиматизира!

Доброволно всеки уикенд за работа се абонира!

Животът му за пример е и други за добри дела провокира!

Иска всяка детска болка да абсорбира и мъдри мисли все подбира!

Е, иде му понякога да ги скалпира, но

Винаги децата с грижата си респектира и успява доброто в тях да циментира!

Кои са тези деца ли? Цяла банда хлапета от една къщичка от семеен тип в Божурище, която поема грижите за деца от най-изолираните общности, от улицата и гетата.

Момчето от нашата история е техният личен супергерой вече пета година. Първоначално се явява като сбъднатата мечта на едно момиченце да научи английски. После се оказва, че житейските уроци му се отдават още по-добре.

Може би защото е несломим оптимист. Изключително изобретателен, когато става въпрос да се задържи мотивацията на децата да учат. Няма буря в душите им, която да не може да успокои, въпреки че няма нито един академичен час като социален работник.

Можем да споменем също, че той е човекът, който винаги ще намери време да поправи счупените шкафчета, да седне да научи някой да си връзва обувките, да организира излет в планината или цяла неделя да прави къпани баници. Но това са дребни подробности.

Важното в този живот е да имаш някой, който в трудни моменти да ти напомня, че на хоризонта винаги изгрява слънце. И че животът е прекрасна сцена, на която трябва по-често да танцуваме и да се смеем.

Приз за вдъхновение ГЕРОИТЕ 2019 получава Димитър Балджиев за работата си като доброволец към фондация “Конкордия България”.