_DSC0981.jpg

Приз за ефективна намесa

Фондация "Дивите животни"

Когато някой някъде намери гларус със счупено крило, безпомощна катерица, невестулка, таралежче или друго диво животно, пострадало в големия град, има един горещ телефон, на който звъни на пожар и казва “Пратете екип!”

“Пратете екип!” задейства верига доброволци, чиято работа е нещо близко до рутинен екшън. Е, понякога и просто рутина с елементи на инфарктна спешност. Техните пациенти са около 4000 дивачета годишно и за съжаление не намаляват.

Сред тях са зайчета, които някой е купил за “играчка” на децата си и те наистина са си “поиграли” с тях. Сойчета с деформирани крачета и пера, защото са се хранили с човешки боклуци. Или защитени “екзотични” видове, които всъщност не би трябвало да са домашни любимци.

Спасителният отряд, който ги измъква от беда и прави възможно транспортирането им до ветеринарна клиника, обгрижването в специално създадени условия и накрая освобождаването им обратно в природата, се състои изцяло от доброволци - около 260 в цялата страна.

Доброволци, които приемат лавина от сигнали, вдигат се посред нощ, ако трябва, организират вишки, за да стигнат до най-високите клони, мобилизират институции и правят буквално чудеса от храброст. Всеки ден.

Приз за ефективна намеса ГЕРОИТЕ 2019 получава фондация “Дивите животни”.