_DSC0941.jpg

Приз за смел подход

Фондация "Ела и ти" заедно с “Пещерно спасяване” и “Планинско спасяване - Пазарджик”

Има ли невъзможни мечти? Има ли граници, които просто няма как да преодолеем? Не и ако питате една банда дръзки мечтатели, които за начало решават да заведат в пещера Съева дупка група хора, които рядко излизат от домовете си - защото са в колички или с различни други увреждания.

Тази разходка обаче е само лека загрявка за следващото им приключение. То се случва в пещера Проходна, където напълно обездвижени хора се издигат с въже на 30 метра, за да се докоснат до “Очите на Бога” и да се “реят като птици”, както те са го почувствали.

Така стигаме до 21 април, Цветница, когато се осъществява и най-мащабното и неопитвано досега в България екстремно преживяване за хора с увреждания. Единайсет смелчаци “политат” по тролей над Фотинските водопади, за да се разкрие водната каскада пред очите им от 40 м височина. Емоциите не могат да бъдат предадени с думи.

Само организаторите си знаят колко труд, време, мускули и сърце са вложили, за да изградят специалните съоръжения и въжени системи, да обезопасят трасетата и да се справят с всички неочаквани премеждия. За щастие в тяхната “невъзможна” мисия повярват и 80 доброволци, които се включват с транспорт, придружаване и грижа за над 40 хора с увреждания в трите акции.

За всички тях, организатори и доброволци, най-безценната награда е да видят усмивките по лицата. Полета на духа. Жаждата за живот.

Приз за смел подход ГЕРОИТЕ 2019 получава фондация “Ела и ти” заедно с екипите на “Пещерно спасяване” и “Планинско спасяване - Пазарджик”.