_MG_3051_.jpg

приз За вдъхновяваща практика

Фондация “Ук”

Преди пет години няколко учители на “Заедно в час”, преподаващи в малки градчета и села около Ябланица и Луковит, решават да се преборят с нагласите “Тук нищо не може да се получи!”, “От мен нищо няма да излезе…” и “На кого му пука!”.

В тези крайно бедни региони “доброволчество” е чужда дума. Хората не вярват, че някой може да прави нещо без пари, само за да помогне. “Тука има някаква схема,” чува нонстоп зад гърба си екипът и… наистина има схема!

Само че схемата е чрез подкрепата на вдъхновяващи ментори доброволци и сформиране на ученически лидерски екипи, да се измъкнат децата от капана на отчаянието, в който са хванати техните семейства.

Така се появява програмата “Училищни чудеса". Идеята е да запали искрата на тийнейджърите да се заемат с конкретен проблем или нужда в своята общност, и да променят обстоятелствата. Заедно с тях в тази трудна задача са менторите доброволци, които през цялата учебна година пътуват за срещи и мотивират учениците да действат!

И така изведнъж се оказва, че в свободното си време децата се събират, за да планират как да подобрят средата си. Измислят проекти и събития. Увличат още много свои съседи, приятели, съграждани и дори кмета на Луковит.

Създателите на "Училищни чудеса" се наричат фондация "Ук" и получават тазгодишния Приз за вдъхновяваща практика, заедно с всички свои герои, ментори и ученици.

Ето само част от “училищните чудеса” през последната година:

  • Момичетата от Ученическия лидерски екип в Луковит инициират проект, който надминава очакванията на всички. В продължение на една учебна година те влагат време и труд в почистването и обособяването на приятно местенце край реката в Луковит, което да се използва от всички в града и най-вече от другите младежи.

  • Трима вече пораснали ученици от основното училище в с. Румянцево създават инициативата “Забавен час” и цял срок всеки четвъртък водят нестандартни уроци за по-малките - за да им покажат колко интересно може да бъде ученето и колко важно е да се държат добре помежду си и с учителите. Ако някой от Румянцево ви се похвали, че знае “езика на жирафа” или че е опитвал суши, ето кой стои зад всичко това.

  • Петима гимназисти от Ябланица поставят пиеса, за да убедят съученици и родители защо образованието е ключ към по-добър живот. Техният ментор, програмист по професия, изиграва решаваща роля в момента, в който учениците са на косъм да се откажат. Среща ги с актьори, сценографи, драматурзи и много други хора, които разширяват кръгозора им и помагат мечтата да се сбъдне.

  • Момичетата от Ученическия лидерски екип в с. Петревене обединяват усилия в инициативата “Клуб на мечтателите” - създаване на пространство, в което тийнейджърите да се учат взаимно на разнообразни неща (от народни танци до чужди езици), да се забавляват заедно и да развиват интересите и талантите си.

За учебната 2017/2018 г. програма "Училищни чудеса" създава общо девет Ученически лидерски екипа в селата Брестница, Дерманци, Златна Панега, Орешене, Петревене, Румянцево, Торос и градовете Луковит и Ябланица.

С всеки от ученическите екипи работи поне един ментор доброволец.