_DSC1002.jpg

Приз за оригинален подход

Фондация “Гутенберг 3.0“

Чисто хипотетично, възможно ли е да съществува мисия, в която може да участва и баба ти, и 10-годишният ти син, и даже целият му клас едновременно? Мисия, която може да изпълниш по пижама или докато котката ти мърка в скута. Мисия, която е еднакво възможна на борда на самолет, на плажа и когато дъжд се лее като из ведро. На Коледа и в понеделник. Рано сутрин и когато всички други вече спят. Мисия, която освен това е едновременно забавна, умна и важна.

Ето я една такава съвсем истинска мисия: Съставяй въпросници към детски книжки за образователна интернет платформа. Тази платформа е измислена като онлайн игра, в която децата затвърждават способността си да осмислят прочетения текст, печелят точки и вдигат нива, докато неусетно не започнат да си говорят за книги така, както обсъждат най-новата електронна игра.

Най-хубавото е, че самите деца могат да пишат като доброволци въпросници към любимите си заглавия и така играта става още по-голяма и по-интересна. В мисията всъщност се включват и много пораснали вече деца, които преоткриват книгите от своето детство.

В цифри: Само за шест месеца над 150 доброволци от всички възрасти са изпратили 300 вече одобрени въпросника. Още 100 се пишат в момента, непрекъснато идват нови и нови заявки. И така, с абсолютно неподозирана скорост, платформата се разраства и си създава мрежа от съюзници в цялата страна.

Приз за оригинален подход ГЕРОИТЕ 2019 получава фондация “Гутенберг 3.0” за платформата Книговище.