_MG_3227_.jpg

приз За приобщаващ подход

Храна, не война - София

Всяка сряда и неделя, в една от уличките на Женския пазар, хора с различен произход, статус в обществото и житейска история се събират около една маса, с престилки и белачки в ръка. Някои от тях имат дом, кола, билети за театър и профили във фейсбук. Други имат само дрехите на гърба си.

Всички тези хора заедно приготвят и споделят топла, вкусна вегетарианска храна. А храната винаги е чудесен повод да се сближиш и да усетиш другия.

Това е и истинската цел на самоорганизирания колектив от доброволци “Храна, не война” - София да приобщава хората в неравностойно положение, да ги включва в полезни дейности и да подкрепя всеки според нуждите му.

Да дава възможност хората на улицата да бъдат чути. Да не бъдат невидими.

Солидарните акции се разрастват и с помощта на активисти от други формации. Веднъж месечно хората от общността месят заедно хляб в “Хлебна къща - София”. Помагат и в отглеждането зеленчуци в кооператива за градско земеделие “Градина за Дружба”.

А в кухнята постоянно идват нови и нови доброволци, които от помощници с белачки и престилки, постепенно се превръщат в активни членове на общността.