_DSC0810.jpg

Приз за всеотдайност

Ивана Кънчева

Миналата година международното движение “Приятели на деменцията” прави своите първи стъпки в България, като се опитва да отвори път за нов модел на грижа и цялостно отношение към болните от деменция хора. За да успее това начинание, се търсят няколко десетки доброволци, които да бъдат обучени как да прилагат метода и веднъж седмично да посещават възрастен човек с деменция.

Да се намерят хора за тази кауза обаче, се оказва неочаквано трудна мисия. Мисия, която нямаше да бъде възможна, ако с нея не се беше захванало едно младо момиче, завършило психология в Шотландия. Днес зад гърба ѝ са вече цяла редица обучения, в които се включват над 120 студенти. Паралелно координира няколко различни проекта за фондацията, в която доброволства.

Истинската ѝ суперсила обаче е, че успява да покаже на всеки колко приятен и смислен може да бъде контактът с възрастните хора с деменция. Без драматизъм. Простичко, искрено и сърдечно. Така, както се печелят истинските приятели.

Приз за всеотдайност ГЕРОИТЕ 2019 получава Ивана Кънчева за работата ѝ като доброволка към Гражданско сдружение “Алцхаймер България”.