_DSC0830.jpg

Приз за целеустременост

Павел Сидеров

Ако преди три години сте били някъде в района на родопския рид Алабак, днес няма да го познаете. Той си е все така чудно красив, див и сякаш изваден от приказките, не се съмнявайте.

Разликата е, че 150 км туристически пътеки, пешеходни и веломаршрути, които с десетилетия са били изоставени и непригодни за каквато и да е дейност, сега са като нови, почистени и маркирани. Освен това са обозначени на специално създадена интерактивна платформа, която служи като пътеводител с богата база данни за региона.

Зад всичко това стои един обикновен гражданин - инженер по телекомуникационни технологии и запален планински колоездач, който успява да върне рида Алабак обратно на картата. В началото - с ентусиазма и усилията на малки групички приятели, а впоследствие и с по-масови доброволчески акции.

От ноември 2018 г. инициативата пораства в официално регистрирано сдружение, защото има още много работа и много смели планове за осъществяване. Като например да спре замърсяването на река Чепинска и унищожаването на маршрути заради дърводобив. А междувременно доброволците продължават без умора да се грижат за пътеките, заслоните и природата в това възхитително кътче от Родопите.

Приз за целеустременост ГЕРОИТЕ 2019 получава Павел Сидеров за Инициатива “Алабак”.